Stand van zaken bestemmingsplan

Sinds 2018 werken Savant Zorg, woningstichting Compaen, gemeente Helmond en diverse andere partijen uit Mierlo-Hout aan de herontwikkeling van het huidige Savant Alphonsus en het aangrenzende braakliggende grasveld aan de Houtse Parallelweg. Op 23 augustus werd het nieuwe bestemmingsplan, wat het bouwplan mogelijk moet maken, afgekeurd door de Raad van State. Uiteraard is dat voor ons als initiatiefnemers een grote tegenvaller.

Zorg anders organiseren
De druk om een snelgroeiende groep Mierlo-Houtse senioren van goede zorg te kunnen blijven voorzien is en blijft hoog. Hiervoor is het nodig om de zorg anders te organiseren. Zoals u via de media wellicht heeft vernomen, neemt de komende jaren het aantal ouderen dat zorg nodig heeft toe. Terwijl er niet meer zorgmedewerkers bij komen. Dit betekent dat ouderen meer zelf moeten doen, bijvoorbeeld met behulp van hun familie en technologie. Én samen met mensen uit de omgeving hun dagelijkse leven moeten inrichten. Het huidige, verouderde Alphonsus biedt hier te weinig mogelijkheden in. Daarnaast blijft de vraag naar betaalbare huurwoningen voor mensen met en zonder zorgvraag in Helmond en Mierlo-Hout groot.

Hoe nu verder?

De afgelopen maand hebben we gebruikt om samen met gemeente Helmond de uitspraak van de Raad van State goed te bestuderen. We hebben bekeken wat de mogelijkheden zijn op de plek van het huidige Savant Alphonsus en het grasveld aan de Houtse Parallelweg. Hierbij houden we vast aan het beeld van een Dorpsplein Mierlo-Hout waar mensen met en zonder zorg samen wonen in een omgeving die klaar is voor de toekomst. Uiteraard houden we daarbij rekening met de uitspraak van de Raad van State en onderzoeken we waar wij omwonenden (deels) tegemoet kunnen komen in hun bezwaren tegen het plan.

Enkele voorgenomen aanpassingen op de plannen willen we graag met u delen:

Kantoren ondersteuning Savant Zorg

Savant zal haar ondersteunende diensten niet verplaatsen naar Savant Alphonsus. Daarmee vervallen de kantoren en betekent dat de gebouwen daardoor minder groot worden.

(Zorg)woningen en woningen voor intensieve zorg

Het nieuwe conceptplan omvat meer woningen voor intensieve verpleeg- en verzorgingshuiszorg. Dat geldt ook voor het aantal zorgwoningen waar alleen mensen met een zorgindicatie kunnen wonen. Hierdoor komen er minder ‘reguliere’ huurwoningen terug in het plan. Het aantal beschikbare parkeerplaatsen past bij deze gewijzigde verdeling.

Meer informatie? Kom naar de inloop bijeenkomst op 5 oktober

Wij nodigen u van harte uit om de eerste gewijzigde opzet te komen bekijken onder het genot van een kop koffie op donderdag 5 oktober van 19:30 – 21.00 uur in de kapel van Savant Alphonsus. Deze is bereikbaar via de ingang aan de Hoofdstraat 176.
Graag tot ziens op 5 oktober aanstaande.

Eén antwoord op “Stand van zaken bestemmingsplan”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.