Aanpassing bestemmingsplan Dorpsplein Mierlo-Hout

Op 5 oktober hebben we omwonenden van Savant Alphonsus bijgepraat over de ontwikkelingen rondom Dorpsplein Mierlo-Hout. Vertegenwoordigers van Savant Zorg, woningstichting Compaen en gemeente Helmond waren hierbij aanwezig. In dit nieuwsbericht blikken we kort terug op deze bijeenkomst. Daarnaast leggen we u graag uit welke acties we daarna hebben ondernomen en wat de vervolgstappen zijn. 

Aanpassing van het plan 

Zoals u weet werken we sinds 2018 aan de herontwikkeling van het huidige Savant Alphonsus en het aangrenzende braakliggende grasveld aan de Houtse Parallelweg.  

Het bestemmingsplan dat nodig is voor de herontwikkeling is in augustus 2023 afgekeurd door de Raad van State. Hierna zijn Savant Zorg, woningstichting Compaen en gemeente Helmond aan de slag gegaan om het plan aan te passen.  

De belangrijkste aanpassingen die we op 5 oktober hebben gepresenteerd, zijn: 

  • De kantoorruimte voor medewerkers van het hoofdkantoor van Savant Zorg is komen te vervallen.  
  • Verschillende delen van de gebouwen zijn lager geworden. Dit is mogelijk geworden door het weghalen van de kantoorruimte en het anders inrichten van de gebouwen. 
  • Er komen meer zorgwoningen in de nieuwbouw en minder woningen voor mensen zonder zorg. Hierdoor zal het minder druk worden op de parkeerplaatsen.  
  • Het aantal parkeerplaatsen op het terrein van Alphonsus groeit naar 270 parkeerplaatsen. Hierdoor zal het minder druk worden met parkeren in de wijk rondom Alphonsus. 

Wat hebben we na de bijeenkomst gedaan? 

Tijdens de bijeenkomst van 5 oktober hebben we goede ideeën gekregen voor de plannen van Dorpsplein Mierlo-Hout.  Wij hebben naar aanleiding van aangedragen ideeën onder andere de volgende aanpassingen doorgevoerd: 

  • De buitenkant van de parkeergarage wordt aan de kant van de Pastoor Elsenstraat en aan de zijde van bakkerij Dirks aan de Houtse Parallelweg dichtgemaakt. Hierdoor zal in de wijk rondom Alphonsus geen hinder zijn van de auto’s in de parkeergarage.  
  • De totale maximale hoogte van alle gebouwen is nog eens met 1 meter verlaagd. 
  • Savant en Compaen gaan zich maximaal inzetten om de bestaande eikenboom tussen de geplande nieuwbouw en de Pastoor Elsenstraat te behouden. Een boomspecialist is ingeschakeld die dit traject verder begeleidt. Zo hopen we de boom zo goed mogelijk te beschermen tegen de geplande bouwwerkzaamheden. 

De omwonenden die bezwaar hebben gemaakt tegen het bestemmingsplan zijn eind oktober bijgepraat over de aanpassingen. Hier is met name gekeken naar de situatie die geldt voor hun woningen. 

Hoe verder? 
Wij gaan het gewijzigde plan aan gemeente Helmond aanbieden en hen hierover een besluit laten nemen. Gelet op de gevoelde maatschappelijke urgentie streven wij ernaar dit op korte termijn te doen. 

Vragen? 
Indien u nog vragen heeft over bovenstaande dan kunt u een mail sturen naar wonen@savant-zorg.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.