Nieuwe dorpsplein van Mierlo-Hout moet voor meer reuring zorgen

HELMOND – Het nieuwe dorpshart van Mierlo-Hout krijgt langzaam vorm. Er wordt weliswaar nog niets gebouwd of verbouwd, maar de voorbereidingen zijn in volle gang. Reuring moet er komen in de wijk.

Artikel van Bianca Clerx in ED 12-11-19. Klik hier om te lezen op ed.nl

Kinderen van de basisschool hebben een moestuin bij Alphonsus. De bewoners van het zorgcentrum helpen een handje en verzorgen de plantjes tijdens de vakanties. Op het terras van het horecapaviljoen drinken de ouders koffie nadat ze hun kind naar school hebben gebracht of een boodschap hebben gedaan. In de kapel worden workshops gegeven over gezonde voeding en houdt de boekenclub bijeenkomsten. Op de Hoofdstraat razen een stuk minder auto’s voorbij omdat het een 30km-zone is.

Een impressie van hoe het nieuwe plein bij het winkelcentrum aan de Hoofdstraat in Mierlo-Hout (Helmond) er uit kan gaan zien.
Een impressie van hoe het nieuwe plein bij het winkelcentrum aan de Hoofdstraat in Mierlo-Hout (Helmond) er uit kan gaan zien. © Dorpsplein Mierlo-Hout

Zo zou het er straks aan toe kunnen gaan op het Dorpsplein in Mierlo-Hout. Op meer plekken moet reuring ontstaan. ,,De deuren gaan open”, zegt Ingeborg Schrama van QliQ Primair Onderwijs. ,,De drempels moeten weg. Iedereen wordt uitgenodigd zomaar binnen te lopen en elkaar te ontmoeten”, aldus projectleider Alex Sievers. ,,Veel van onze bewoners willen nu aan de Hoofdstraat wonen, want daar is wat te zien. Straks moet er overal iets te doen zijn”, zegt Anke Kuijpers van Savant Zorg. ,,Wij zijn ervan overtuigd dat we er samen meer van kunnen maken dan wanneer ieder het voor zich doet. We weten alleen nog niet waar de reis eindigt”, stelt Joost Lobée van Woningstichting Compaen.

Met QliQ, Savant en Compaen, drie partijen die een groot project uitvoeren in een relatief klein gebied bij het winkelcentrum in Mierlo-Hout, is ruim een jaar geleden de basis gelegd voor een nieuw hart voor de Helmondse wijk. Samen met projectleider Sievers van Beyond Now kijken ze verder dan alleen hun eigen gebouwen; een plan waar heel de buurt iets aan heeft volgens hen. Ook de ondernemers en de wijkraad zijn nauw betrokken. En via een website en bijeenkomsten kunnen alle wijkbewoners ideeën inbrengen.

Restaurantje
Bouwplan Voorstadhalte. Een impressie van de 40 sociale huurappartementen van Woningstichting Compaen, gezien vanaf de Hoofdstraat in Helmond/Mierlo-Hout.
Bouwplan Voorstadhalte. Een impressie van de 40 sociale huurappartementen van Woningstichting Compaen, gezien vanaf de Hoofdstraat in Helmond/Mierlo-Hout. © Compaen

De buurt mist vooral een restaurantje blijkt uit de reacties. Op de impressies van hoe het nieuwe plein zou kunnen worden, is dan ook alvast een horecapaviljoen ingetekend. Maar ook de gasterij van het zorgcentrum zou in die zin iets kunnen betekenen. Voorzichtig wordt gekeken of meer zaken zich in het winkelcentrum kunnen vestigen. En als het aan de plannenmakers ligt wordt de Hoofdstraat een 30km-zone en dus veel minder aantrekkelijk voor doorgaand verkeer. ,,Per etmaal rijden er nu 11.000 motorvoertuigen over de Hoofdstraat. Dat zal bijna de helft worden als het een 30km-zone is’’, aldus Sievers op basis van onderzoek. 

,,Met de Kasteelherenlaan en de Brandevoortsedreef zijn er al mooie omleidingen”, zegt Cor van Rijsingen van de ondernemersvereniging en de wijkraad. Hij benadrukt dat de winkels wel goed bereikbaar moeten blijven voor hun klanten. ,,Horeca in het winkelcentrum zou mooi zijn. Maar misschien kunnen er ook andere zaken bij komen, winkels, een kapper of zaken die gerelateerd zijn aan zorg.”

Terug naar de plannen van QliQ, Savant en Compaen waar het mee begon. In het voorjaar start de bouw van 40 sociale huurwoningen van Compaen. Als het project met de naam Voorstadhalte rond kerst 2021 klaar is kan een aantal van de 155 bewoners van Alphonsus daar tijdelijk naartoe verhuizen zodat het zorgcentrum vernieuwd kan worden. Kuijpers: ,,Met meer appartementjes waar bewoners zelfstandiger leven in plaats van op een afdeling.’’

 Intussen zal ook de bouw van een nieuwe QliQ-basisschool voor de 400 tot 450 leerlingen van de gefuseerde Odulfus, Het Baken en Jorisschool beginnen. Die heeft al een nieuwe naam: In het Hart van het Hout. Een braakliggend terrein van Compaen aan de Houtse Parallelweg kan parkeerplaats worden. ,,Door een andere looproute te creëren, zorg je ook weer voor meer reuring’’, zegt Sievers.

Iedere partij heeft zijn eigen doelen, regels en budgetten. Maar dat is volgens hen geen obstakel. ,,Soms moet je dingen gewoon slimmer inrichten”, aldus Schrama. Het is een ingewikkelde puzzel, maar een die wel te leggen is, is de overtuiging van de plannenmakers. Het duurt acht tot tien jaar voordat alles gerealiseerd is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.