Zo zien de plannen er uit voor de nieuwe buurt op de plek van zorgcentrum Alphonsus in Mierlo-Hout

HELMOND – Zo’n tweehonderd nieuwe huurwoningen, waarvan een deel in een toren aan de Hoofdstraat in Mierlo-Hout. Een autovrije kloostertuin, veel groen en een parkeergarage bij de Houtse Parallelweg. Het nieuwe plaatje voor het terrein waar nu nog woonzorgcentrum Alphonsus staat is getekend.

Artikel in ED van Bianca Clerx, 30-10-20

Savant Zorg, Woningstichting Compaen en QliQ Primair Onderwijs werken al een paar jaar samen met projectleider Alex Sievers van Beyond Now aan een plan voor een nieuw dorpshart voor Mierlo-Hout. Het stedenbouwkundig plan is in concept klaar. Alphonsus maakt plaats voor een nieuw buurtje.

Specifieke zorg

Naast supermarkt Jumbo is een appartementencomplex van acht hoog ingetekend. Andere gebouwen tellen drie of vier verdiepingen. In totaal komen er zo’n tweehonderd woningen in allerlei soorten, maten en prijsklassen voor mensen met en zonder zorgvraag. Savant en Compaen gaan ze verhuren. 

De traditionele verpleegafdelingen verdwijnen grotendeels; mensen gaan in appartementen wonen en krijgen daar de nodige zorg. Voor mensen met dementie komen er verschillende woningen, ingericht voor de specifieke zorg die deze groep nodig heeft. Daarnaast is er in het gebied ruimte voor kantoren en zorgbedrijfjes zoals een fysio- en podotherapeut.

Zicht op de kloostertuin van de nieuwe buurt in het centrum van Mierlo-Hout.
Zicht op de kloostertuin van de nieuwe buurt in het centrum van Mierlo-Hout. © JYB architecten

Sievers realiseert zich dat die hoogbouw middenin de Helmondse wijk misschien wat massaal kan overkomen. ,,Er komen meer woningen dan er nu zijn, maar er komt ook meer groen. Het wordt voller maar er komt ook meer diversiteit. Aan de Hoofdstraat wordt alles opengebroken, aan de andere kant wordt geparkeerd. Dit is een duurzaam en tijdloos ontwerp, waar je ook in de toekomst goed mee vooruit kunt.”

Een impressie van de nieuwe buurt op de plek van woonzorgcentrum Alphonsus in de Helmondse wijk Mierlo-Hout. Op de voorgrond de Pastoor Elsenstraat. In het midden de kloostertuin die de Hoofdstraat (links) verbindt met de Kardinaal van Enckevoirtstraat (rechts).
Een impressie van de nieuwe buurt op de plek van woonzorgcentrum Alphonsus in de Helmondse wijk Mierlo-Hout. Op de voorgrond de Pastoor Elsenstraat. In het midden de kloostertuin die de Hoofdstraat (links) verbindt met de Kardinaal van Enckevoirtstraat (rechts). © JYB architecten

Sievers schetst een gebied waar wijkbewoners voor allerlei activiteiten samenkomen. ,,Reuring komt er. Het moet geen terrein worden dat afgesloten is met hekken. Parkeren en gebouwen aan de randen, veel groen in het midden. Er zijn plekken met verschillende sferen, voor grote en kleine gezelschappen.”

Beweegtuin en horeca

Naast het hoge gebouw aan de Hoofdstraat komt de entree naar de kloostertuin. Die loopt tot de Kardinaal van Enckevoirtstraat, wordt autovrij en toegankelijk voor iedereen. Er komt veel groen, een beweegtuin en mogelijk horeca. De kapel wordt opgeknapt en gaat onder meer ruimte bieden voor culturele activiteiten. 

Via de kloostertuin kun je straks naar de halfverdiepte parkeergarage lopen. Die wordt gebouwd tussen de Houtse Parallelweg en de Pastoor Elsenstraat. Onder meer een braakliggend terrein van Compaen aan de Houtse Parallelweg wordt daarvoor ingezet.

Sloop in fases

Het is de bedoeling medio 2022 te beginnen met de eerste bouwwerkzaamheden. Het wachten is op de oplevering van veertig appartementen die Compaen bouwt in het plan Voorstadhalte, tegenover de Houtse Bazar. Daar verhuist een aantal huishoudens van Alphonsus naartoe. Dit najaar worden daarover gesprekken gevoerd.

Het woonzorgcentrum wordt vervolgens in fases gesloopt. In 2027 moet de nieuwe buurt klaar zijn.

Eén antwoord op “Zo zien de plannen er uit voor de nieuwe buurt op de plek van zorgcentrum Alphonsus in Mierlo-Hout”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.